Recept

Gravlax på saltsten från Himalaya

Nu börjar det bli hög tid att förbereda julmaten och vad passar väl bättre på julbordet än lax, gravad på saltsten från Himalaya?

Efter tre dygn i kylskåp är din gravlax klar för servering

Ingredienser

laxsida
strösocker
hel vitpeppar
dill
saltsten från Himalaya

Gör såhär

Se till att laxsidan ryms på saltstenen. I annat fall får du skära den i mindre bitar. Tänk på att du kan grava på båda sidorna av stenen samtidigt.

Skär till en bit laxsida, så att den ryms på saltstenen

Strö socker och krossad vitpeppar över fisksidan. Som tumregel brukar vi använda 1 matsked socker och 1 tesked krossad vitpeppar till 1 kg lax. Klappa in kryddorna varsamt i fisken.

Strö över socker, krossad vitpeppar och täck med rejäla mängder klippt dill.

Täck med rejäla mängder klippt dill och lägg med fisksidan mot saltstenen.

Lägg laxen med fisksidan mot saltstenen.

När du är klar lägger du alltihop i en plastpåse, suger ur luften, försluter och lägger i kylskåp i tre dygn. Därefter är det bara att skrapa av kvarvarande dillrester och servera.

Variationer

Det som framför allt avgör hur salt gravlax blir är inte mängden salt, utan tiden. Längre tid ger saltare lax och tvärtom. När det gäller sötman får du istället experimentera med sockermängden. Det är svårt att ge några exakta anvisningar, men experimentera gärna med flera mindre bitar samtidigt, med delvis olika kryddning.

Om du har tillgång till två saltstenar kan du prova att ta av skinnet från laxen och grava mellan stenarna. Det går då något snabbare och kan vara klart redan efter två dygn.