Gasplattor i all ära, men nog är det väl grillen som egentligen är saltstenens rätta element? Det tycker i alla fall vi. Därför trotsade vi novembervädret för att göra ett bildreportage, om hur du värmer din saltsten från Himalaya på en kol- eller brikettgrill.

Utrustning
Förutom saltstenen och en stekspade i metall behöver du förstås en grill. Den måste inte vara speciellt avancerad, men din saltsten är ganska tung, så den får inte vara hur klen som helst.
Du behöver justera glödbädden några gånger, så det är bra om det är enkelt att lyfta av gallret på något sätt. Vi använder fodrade arbetshandskar i skinn för att enkelt kunna lyfta gallret. Du behöver också någonstans att lägga ifrån dig gallret. Ett grytunderlägg eller ugnsgaller går bra.
Ett ytterligare bra tillbehör är en IR-termometer, som är till ovärderlig hjälp för att ha koll på värmen.
Tänd grillen
Börja med att tända briketterna eller kolet. Vilken metod som helst duger, men undvik gärna tändvätska. Om den inte får brinna ut helt finns risk att ångorna sätter smak på både saltsten och mat. Inte gott och säkert inte nyttigt heller.

När du fått fart på glöden lägger du nästan alltihop vid sidan. Ta ut några få kolbitar eller briketter och lägg under den plats där du tänkt placera din saltsten. Lägg på gallret och saltsten och gör någonting annat i 15 minuter.
Öka värmen
Efter 15 minuter har stenen helt säkert blivit mer än 60℃ varm. Lyft av hela gallret och lägg på underlägget. Flytta ytterligare kol eller briketter från högen till ytan under saltstenen och sätt tillbaka gallret. Gör sedan någonting annat i ytterligare 15 minuter.

Fortsätt till önskad temperatur
Nu är det läge att plocka fram IR-termometern, om du har en, och kontrollera temperaturen. Om du har lyckats bra med din glödbädd bör stenen vara ganska jämnvarm. Om inte har du nu möjlighet att justera detta.
Ta av gallret från grillen och lägg alla kol eller briketter så att de hamnar under saltstenen och kanske något utanför. Fyll på med mer ovanpå om du tror att det behövs för att grilla klart. Snåla inte.
Grilla!
Nu har du väntat länge nog! Stenen är äntligen varm. Minst 250℃ rekommenderas för att grilla kött. Vi blev otåliga och började redan vid 225℃. Det kom vi i och för sig undan med, men det var lite i underkant.
Tänker du grilla grönsaker kan du förstås nöja dig med lite lägre temperatur. Här finns utrymme för experiment.
Så länge du har tillräckligt med glöd under kommer din sten att hålla sig varm. När du tröttnar lyfter du bara av hela gallret och ställer på underlägget för att svalna ordentligt, eller så ställer du fram stenen, med maten på, som serveringsfat.