
Om du försöker värma en saltsten från Himalaya på din induktionsspis får du problem.
Saltstenen innehåller inte järn och blir därför inte varm.
Lösningen är att skaffa en induktionsplatta.
Vad är en induktionsplatta?
Det är en metallplatta, som du lägger på induktionshällen. Plattan blir varm och ja, den fungerar som en vanlig platta, helt enkelt.
Tänk på det här:
- Använd mellanlägg – Saltstenen bör inte ligga direkt på plattan.
- Börja på låg värme och öka långsamt.
- Använd inte maxvärme – Induktionsplattan kan bli mycket varm och överhetta hällen.

Som mellanlägg kan du använda ett ugnsgaller, eller ringen från en pajform med lös botten
Eftersom saltstenen inte ligger direkt på plattan bör du hålla dig en bra bit under max effekt under hela uppvärmningen.
Håll koll på induktionsplattans temperatur, till exempel med en IR-termometer. Plattan måste förstås vara varmare än saltstenen, men över 350℃ bör du nog inte gå.
Läs mer om matlagning på saltsten: