Saltsten från Himalaya på induktionsspis

Induktionsplatta från Frabosk
Induktionsplatta från Frabosk

Om du försöker värma en saltsten från Himalaya på din induktionsspis får du problem.

Saltstenen innehåller inte järn och blir därför inte varm.

Lösningen är att skaffa en induktionsplatta.


Frabosk induktionsplatta

Diameter: 14 eller 22 cm


 


Vad är en induktionsplatta?

Det är en metallplatta, som du lägger på induktionshällen. Plattan blir varm och ja, den fungerar som en vanlig platta, helt enkelt.

Tänk på det här:

  • Använd mellanlägg – Saltstenen bör inte ligga direkt på plattan.
  • Börja på låg värme och öka långsamt.
  • Använd inte maxvärme – Induktionsplattan kan bli mycket varm och överhetta hällen.
Ringen från en pajform som mellanlägg över en spisplatta
Ringfrån en pajform som mellanlägg

Som mellanlägg kan du använda ett ugnsgaller, eller ringen från en pajform med lös botten

Eftersom saltstenen inte ligger direkt på plattan bör du hålla dig en bra bit under max effekt under hela uppvärmningen.

Håll koll på induktionsplattans temperatur, till exempel med en IR-termometer. Plattan måste förstås vara varmare än saltstenen, men över 350℃ bör du nog inte gå.

Läs mer om matlagning på saltsten:

  1. Varm matlagning på saltsten
  2. Grilla på saltsten
  3. Köpguide: Kokböcker för saltsten