Hur många saltstenar behöver jag?

Det är svårt att svara på.

Jag och en vän diskuterade en gång hur många cyklar man egentligen behöver. Sju stycken, kom vi fram till. Ingen av oss hade sju cyklar och ingen av oss har skaffat det heller.

På samma sätt är det nog med saltstenar. Det går att, på teoretisk väg, komma fram till ett antagligen ganska stort antal saltstenar som du egentligen borde ha, men i verkligheten blir du förmodligen ta hänsyn till praktiska detaljer, som att de inte är gratis och att de tar plats i köket.

Två små, istället för en stor

Det är förstås lockande att börja med en. En stort och rejält block saltsten på kanske 30×20 centimeter. Eller mer. Då har du plats att steka minst två bitar kött samtidigt.

Men det kan faktiskt vara smartare att köpa två mindre saltstenar istället. Varför? Ja, till att börja med blir det mer flexibelt. Du kan anpassa dig efter vad du ska tillaga och i vilken mängd. Behöver du en stor yta ställer du dem bara intill varandra och annars kan du ha dem var för sig. Och en annan viktig fördel: När en av dem spricker, och det gör de till slut, så har du har du fortfarande kvar en av dina saltstenar intakt och behöver bara ersätta en av dem. Det är till och med mindre risk att en liten saltsten spricker än att en stor gör det.

Serveringsfat

Din nya, oanvända saltsten är läckert rosa till färgen, med ett vackert mönster. Sen värmer du upp den och börjar steka grejer och så blir den… Ja, kanske rent av ful. Det ursprungliga utseendet får du i alla fall inte tillbaka.

Men ibland vill du ju servera någonting kallt, kanske på en vackert rosa saltsten som du lagt i frysen några timmar tidigare. Du behöver alltså ytterligare minst en saltsten, att använda som serveringsfat, och nu plötligt kan det möjligen vara läge att satsa på någonting större.

Så länge du inte värmer den är det ingen risk att den spricker ändå, så att gå upp i storlek är ingen nackdel av det skälet. Möjligen blir det, även i detta fall, flexiblare med flera små, med risk för att det blir krångligare hantering.

Till snabbinläggningar och gravlax

Ett serveringsfat är en bra början, men sen kanske du kommer på att du vill göra snabbinläggningar eller gravlax och då kan det vara bra att skaffa en saltsten till i samma storlek, så att du kan lägga laxen, svamparna, jordgubbarna, eller vad du nu har, mellan två saltstenar. Annars blir det ju svårt…

Att lägga ovanpå maten, när du grillar

Nu är vi uppe i minst fyra saltstenar: Två för tillagning av varm mat och två för servering och inläggningar. Nu börjar det kanske kännas aningen krystat, men när du grillar finns det lägen när du vill kunna lägga en het saltsten ovanpå maten. Har du varit listig och satsat på flera mindre stenar att använda till varm mat kan du helt enkelt komplettera med fler av samma storlek här och öka efterhand som experimentlustan tilltar.

Mot oändligheten

Beroende på exakt vad du valt att satsa på är vi nu uppe mellan fyra och sex saltstenar. Många har nog satt stopp för längesen. Men du måste ju inte sluta där. Bara fantasin (och plånboken, och din bättre hälft) sätter gränserna. Här är några anledningar att köpa mer:

  • Individuella serveringsfat, istället för tallrikar, till kalla rätter, t ex råbiff, carpaccio, eller till desserter som glass eller frukt.
  • Individuella tillagningsstenar så att matgästerna kan steka sin egen köttbit, direkt vid bordet, som en nyare variant på köttfondue.
  • Saltstenar nog för att täcka hela grillen, så att du kan laga mat till många samtidigt.

Skålar, glas, m.m

Utöver plattor av saltsten finns en uppsjö av skålar och till och med dricksglas att köpa, för den experimentsugne.