Du funderar på att köpa saltsten från Himalaya, men vet inte vad du ska välja?
Läs vår köpguide. Vi hjälper dig!
Saltsten från Himalaya är ett matlagningsredskap för dig som vill testa lite kul och annorlunda saker i köket till dig själv, tillsammans med familjen, eller med släkt och vänner.
Men vilken Himalaya-saltsten ska du köpa?
Här ger vi dig några goda råd och rekommendationer till som vill köpa saltsten från Himalaya och är i valet och kvalet.
Bäst i test: Napoleon Saltsten Himalaya

Bästa alternativet för all matlagning
Bästa budgetval: Satake saltsten Himalaya

Bra alternativ för dig med begränsad budget.
Bäst på grillen: BBQ Saltsten by Rivsalt

BBQ Saltsten by Rivsalt
Himalayasalt
Matlagning på saltblock från Himalaya ger din matlagning nya dimensioner och skapar nya möjligheter till experiment i köket.
Visste du det här om saltsten av Himalayasalt?
- Kan användas för kall och varm matlagning
- Ger maten en naturlig sälta
- Består av rent salt med spårämnen och mineraler som ger en rosa färg
Saltstenar för varm och kall matlagning
En saltsten av Himalayasalt kan användas till både kall och varm matlagning. All mat som tillagas på saltstenen tar åt sig salt. Hur mycket salt som tas upp beror både på maten och tillagningsmetoden.
Bra att veta om saltsten från Himalaya, för kall matlagning:
- Litet slitage – saltstenen håller länge
- Perfekt för snabbinläggningar
- Bra till att snabbrimma fisk
- Utmärkt till gravning av lax och kött
Bra att veta om saltsten från Himalaya, för varm matlagning:
- Större slitage – fördel med tjockare saltsten
- Funkar bäst på gasspis eller grill
- Utmärkt för stekning av kött och grönsaker
- Svårare att steka mager fisk, som lätt fastnar
Köpråd: Satake saltsten Himalaya – För den nyfikne

Denna saltsten av himalayasalt, från Satake är ett mycket populärt val av ett enkelt skäl:
Bra storlek och säljs till överkomligt pris
Fördelar:
- Mycket saltsten för pengarna
- Perfekt till kall matlagning
- Levereras med ställ
Nackdelar:
- Relativt tunn (ca 3 cm)
- Ömtåligare än tjockare stenar
Satake saltsten Himalaya är perfekt för dig som är nyfiken och vill prova på denna matlagningsform eller för dig som bara tänker använda den till kall matlagning
Köpråd: Napoleon saltsten av himalayasalt – Lyxalternativet

Det här är en rejäl saltsten från Himalaya, som klarar både varm och kall matlagning. Den kostar mer än de andra, men av ett mycket gott skäl:
Napoleon är en stor saltsten som dessutom är rejält tjock.
Fördelar:
- Stor matlagningsyta
- Rejält tjock (4,5 cm)
- Bra även till varm matlaning
- Levereras med ställ
Nackdelar:
- Högre pris
Saltstenen från Napoleon är rätt val för dig som vill ha det bästa och som vill ha möjlighet att laga både kall och varm mat utan att få problem.
Köpråd: BBQ Saltsten från Rivsalt – För grillentusiasten

Den här saltstenen är speciellt anpassad för grillning och fungerar bra som grillsten eller steksten, med lite extra salt smak.
Den mindre storleken gör den extra lätthanterlig på grillen och tillsammans med rejäl tjocklek gör det att den inte spricker lika lätt.
Fördelar:
- Tål mer värme utan att spricka
- Tjock (4,5 cm)
- Perfekt till varm matlagning
- Lätthanterlig
Nackdelar:
- Mindre (20×15 cm)
- Inget ställ
Vet du med dig att du kommer att vilja använda din saltsten på grill är det här rätt alternativ för dig.
Himalayasalt
Alla har väl sett det rosa saltet som säljs i block som saltsten från Himalaya och i kryddburkar under beteckningen himalayasalt.
Men visste du det här?
- Bryts i gruvor i Pakistan
- Består av salt från ett innanhav som torkat ut
- Får sin rosa färg från spårämnen och mineraler
De saltstenar du kan köpa i butiken kommer från stora saltblock som bryts under jord och därefter sågas upp i bitar.
Laga mat på saltsten
Vill du veta mer om hur du lagar mat på saltsten från Himalaya? Läs mer under recept.