Att laga mat på saltsten från Himalaya skiljer sig från annan matlagning. Då är det bra med en välskriven kokbok.
Men vilken kokbok ska du köpa till din saltsten från Himalaya?
Här får du tips på vad vi tycker är bra kokböcker, för olika tillfällen.
Läs också: Köpguide – Himalaya saltsten
Matlagning på saltsten för nybörjaren
The Complete Book of Salt Block Cooking
Ryan Childs
Det här är den perfekta kokboken för dig som är nybörjare inom matlagning på saltsten.
I över hundra enkla och pedagogiska recept får du lära dig allt om hur du lagar mat på saltsten på Himalaya.
Lär dig alla hemligheterna:
- Stekning
- Värmning
- Bakning
- Grillning
- Inläggningar
Under stjärnkocken Ryan Childs varma handledning får du lära dig allt om hur du lagar din favoritmat på ett helt nytt sätt.
Perfekt att ha som uppslagsbok hemma i köket eller att ge bort som gåva till den som redan har en saltsen men ännu inte hunnit bemästra den.
Matlagning på saltsten, för dig som älskar att grilla
Salt Block Grilling
Mark Bitterman
Om du har en saltsten från Himalaya och allt du kan tänka på är att grilla så är detta rätt köp för dig.
Mark Bitterman tillhör veteranerna inom matlagning på saltsten från Himalaya. Här lär han dig allt om hur du som grillentusiast lagar fantastisk mat på ditt nya köksredskap.
Salt Block Grilling består av sex kapitel, uppdelade efter huvudingrediens:
- Kött
- Skaldjur
- Fågel
- Frukt
- Grönsaker
- Mejeriprodukter
- Deg
Här hittar du recept för matlagning på saltsten för allt du brukar göra på grillen och lite till.
Matlagning på saltsten, för uppsluppna tillställningar
The Simple Art of Salt Block Cooking
Jessica Harlan, Kelley Sparwasser
Gillar du att laga enkel mat med fräscha råvaror i sällskap med andra är detta rätt kokbok för dig.
Här får du lära dig hur du lagar mat på saltsten från Himalaya, under lättsamma former.
- Inläggning av fisk och grönsaker
- Stekning av kött och skaldjur
- Serveringstips
Boken är inbunden och fylld med härliga recept och bilder som får det att vattnas i munnen.
Referensverket från saltstenspionjären
Salt Block Cooking
Mark Bitterman
Ingen sammanställning av kokböcker för saltsten från Himalaya är komplett utan Salt Block Cooking av Mark Bitterman.
Känd som grundare av saltimperiet the Meadow och med yrkestiteln selmelier var Mark Bitterman tidig, kanske till och med först, med att sälja saltsten för matlagning i stor skala.
Det här är hans första kokbok i ämnet och den står sig än i dag som ett referensverk som alla seriösa saltstenskockar bör ha hemma i bokhyllan.
De 70 recepten sträcker sig över allt från förrätter till desserter och är varvade med teoriavsnitt som förklarar allting från hur himalayasalt bryts i Pakistan till hur du väljer rätt saltsten till rätt tillfälle.
Sammanfattning
Recept är lätta att hitta på webben numer, men det är en speciellt lyxig känsla att få bläddra i en kokbok.
Det gäller förstås i extra hög grad när du håller på med någonting exklusivt, som matlagning på saltsten från Himalaya.
Tyvärr känner vi inte till någon svensk kokbok i ämnet. De böcker som finns är amerikanska, men alla recept fungerar förstås lika bra ändå.