Undrar du över matlagning på saltstenen du just fått i julklapp? Här får du några tips på vad du kan göra för att komma igång.
Att laga mat på saltsten ger dig stora möjligheter i köket och låter dig skapa fantasieggande maträtter, med salt, på ett helt nytt sätt.

Här är våra bästa förslag:
- Köp hem honungsmelon eller nätmelon. Skär i tunna skivor och servera på salsten, som dessert eller tilltugg.
- Skiva tomater, varva med skivad mozzarella och toppa med färsk basilika, så får du caprese med en twist, att servera à la minute.
- Köp bit oxfilé och grava. Perfekt till nyårsfesten!
Gravad lax på saltsten från Himalaya

Saltstenen fungerar som en mycket praktisk bricka som gör det hela mycket lätthanterligt.
Gravad lax är en perfekt maträtt för matlagning på saltsten från Himalaya.
Det fungerar bra med vanlig plastpåse, men bäst resultat får du om du har tillgång till vakuumförpackare.
Att göra gravlax är ett enkelt och bekvämt sätt att laga mat på saltsten. Beroende på laxens tjocklek tar det 2 eller 3 dagar.
Snabbrimning av fisk och andra inläggningar

Du kan snabbt och lätt rimma fisk på saltsten från Himalaya, för att till exempel laga cevice.
Du lägger bara fiskfiléerna på saltstenen och väntar. Enklare kan det inte bli.
Fördelar:
- Bra och stabil uppläggningsyta
- Lätt att dosera – Tiden avgör hur mycket salt som tas upp
- Inget spill – När du är klar har du resten av saltstenen kvar, till nästa gång.
Du kan naturligtvis göra samma sak med andra matvaror än fisk.
Snabbinläggningar är en av de verkliga paradgrenarna när det gäller matlagning på saltsten.
Bra alternativ:
- Gurka
- Morot
- Rättika
- Squash
- Aubergine
Prova till exempel att grilla skivor av squash och aubergine, som du vänt på saltsten. Servera på ett fat med pinjenötter och fetaost, så har du ett perfekt tillbehör till grillat kött.
Stek kött fisk eller skaldjur

Det är lätt att steka kött, fisk eller skaldjur på din saltsten.
Lästips: Allt om varm matlagning på saltsten från Himalaya
Tänk på:
- Saltstenen ska vara ordentligt varm när du börjar
- Använd inga plastredskap
- Vissa magra matvaror fastnar lätt
För dig som håller på mycket med varm matlagning på saltsten finns speciella saltstenar, som är extra tjocka och tåliga. Läs mer i vår köpguide för saltsten från Himalaya.
Sammanfattning
Det finns många sätt att laga spännande mat på saltsten från Himalaya och bara din egen fantasi sätter gränserna.
För att komma igång kan du bläddra bland våra recept.
Om du känner att matlagning med himalayasalt är något du kommer att hålla på med mycket kan vi rekommendera flera bra kokböcker.