Att laga varm mat på saltsten är inte svårt, men tar lite tid, eftersom saltstenen måste värmas upp först.
Exakt hur lång tid det tar beror på stenens storlek, men räkna med minst en timme.
Mjukstarta och öka långsamt
Din saltsten kan spricka vid oförsiktig uppvärmning. Därför är det viktigt att mjukstarta.
Gör såhär:
- Börja på lägsta värme
- Höj temperaturen var 15:e minut
- Sikta på minst 180℃ om du ska fräsa grönsaker och 250℃ om du vill steka kött.
Gasspis eller gasolgrill bäst
När du ska laga varm mat på saltsten från Himalaya är det enklast med gasspis eller gasolgrill.
Placera saltstenen över gaslågan. Börja med minsta lågan och öka successivt tills du är uppe på max.
På kol- eller brikettgrill
En traditionell grill fungerar utmärkt att värma saltsten på, men det blir lite krångligare.
Börja med en mycket liten del av kolet eller briketterna under saltstenen. Resten kan du lägga vid sidan av.
Efter 15 minuter ökar du mängden direkt under och efter ytterligare 15 minuter kan du flytta resten.
Läs mer i vår artikel Grilla på saltsten från Himalaya.
På spisen
Om du ska värma din saltsten på spisen behöver du ett mellanlägg. Det går bra att lägga saltstenen på ett vanligt ugnsgaller, som du ställer över plattan.
Ett annat alternativ är att ta ringen från en pajform med lös botten och ställa runt, men om saltstenen sticker utanför formens kanter kommer värmen att bli ganska ojämn.
På induktionsspis
Har du en induktionsspis blir det genast knepigare att värma din saltsten, men det går, om du skaffar en induktionsplatta.
I ugnen
Du kan värma din saltsten i ugnen, men det är viktigt att hålla undan eventuell fukt.
Såhär gör du i ugnen:
- Börja med kall ugn.
- Sätt saltstenen på ett galler i mitten.
- Starta på 75℃. Låt ugnsluckan stå på glänt.
- När stenen är minst 60℃ kan du öka värmen
- Höj värmen varje kvart, tills du kommit upp i önskad temperatur.
Dags att laga mat
När saltstenen blivit varm är det bara att sätta igång med matlagningen.
Ska du bara laga mindre bitar av kött eller fisk kan du flytta saltstenen och till exempel laga mat direkt vid bordet.
Har du större bitar av kött eller fisk låter du den stå kvar på värmekällan.
Vänd maten med en tunn metallstekspade. Använd aldrig plastredskap!
När du är klar är det bara att stänga av värmen och servera maten.
Låt saltstenen svalna i 3-4 timmar innan du rengör den.
Håll koll på temperaturen
Bästa sättet att hålla koll på temperaturen är att använda en digital IR-termometer.
Då kan du enkelt läsa av temperaturen över hela saltstenen utan att vidröra den.