En saltsten från Himalaya består av salt — det hörs på namnet — och salt löses upp i vatten.
Bästa rengöringen för din saltsten av Himalayasalt är avtorkning med fuktig trasa.
Det här är viktigt att tänka på:
- Diska aldrig en saltsten från Himalaya i diskmaskin
- Lägg aldrig din saltsten i blöt
- Använd bara rent vatten och inga diskmedel till rengöring.
Bästa sättet att rengöra en saltsten är att torka av den lätt med en ren fuktig trasa. Ofta räcker det, om du bara använt den till kall mat.
Har du stekt någonting, särskilt om du stekt kött, blir det genast lite krångligare.
Gör såhär:
- Börja med en avtorkning med ren, fuktig trasa, för att ta bort allt som sitter löst
- Skrubba lätt under rinnande vatten, med en ny, ren disksvamp
- Räcker inte disksvampen, använd ren stålull (utan tvål)
- Torka av med fuktig trasa igen
- Ställ att torka på hushållspapper
Alla matrester på din Himalaya saltsten kan tas bort med vatten, genom att du helt enkelt löser upp saltet som smutsen sitter fast i.
Tänk på det här:
- Din saltsten löses upp av vatten. Använd inte mer vatten än nödvändigt till rengöring.
- Använd aldrig rengöringsmedel eller diskmedel. Risken är stor att det tränger in i saltstenen och senare förstör maten
- Ställ inte saltstenen på tork på en handduk du är rädd om. Handduken kommer att få saltrester på sig och det kan vara skadligt för tyget
- Ställ inte saltstenen på tork på en diskbänk i plåt. Plåten är visserligen rostfri, men till och med rostfritt stål blir angripet av saltvatten.
- Förvara din saltsten torrt och mörkt, så håller den sig fin längre.
Himalayasalt tar färg av maten
Din saltsten av Himalayasalt tar färg av vad du lagar på den och kommer att se annorlunda ut efter ett tag.
Salt är ett naturligt konserveringsmedel, som hämmar bakterietillväxt och mögel.

Värmer du upp saltstenen går processen fortare. Himalayasalt som utsätts för hetta i ugnen eller till exempel på grillen tappar ofta sin rosa färg och får en vitgrå ton. Det ändrar dock inte smaken eller funktionen.
Visste du det här om saltsten av Himalayasalt?
- Salt är ett urgammalt konserveringsmedel. En väl avtorkad saltsten kan inte mögla.
- Salt har bakteriehämmande egenskaper. Du behöver inte vara orolig för bakterietillväxt på din saltsten.
- Salt består av kristaller som kan limmas ihop med vatten. En blöt eller fuktig saltsten mår bäst av att torka långsamt, så att sprickor undviks.
Sköt din saltsten väl så håller den länge och blir med tiden vackert marmorerad av din matlagning.